Enciklopedia e Racave të Pulave > Rosat > Rosa faroeze

Rosa faroeze Facebook Twitter LinkedIn

Përshkrimi i racës

Rosa faroeze është një racë rose e vjetër dhe rezistente. Fotografët e vjetër nga Ishujt Faroe shpeshherë tregojnë rosat faroeze që pastrohen në lumenj apo përgjatë bregdetit. Deri në shekullin 20-të çdo shtëpi mbante pula dhe rosa, kështu që kishte më shumë pula se banorë në Ishujt Faroe. Në fshat, rosat faroeze mbahen të zgjidhura pasi nuk ka dhelpra apo grabitqarë të tjerë në Ishujt Faroe. Në këtë mënyrë, njerëzit nuk kanë nevojë ti ushqejnë shumë ato pasi rosat faroeze e kërkojnë ushqimin me zell, dhe prodhojnë mish të mjaftueshëm edhe nëse hanë ushqim më të varfër. Që nga fillimi i shekullit të 20-të, popullata e rosave faroeze ra. Arsyeja është se ato peshojnë vetëm 1-1,3 kg kur theren dhe pastrohen. Kështu, rosat e pavarura dhe të vetë mjaftueshme faroeze u zëvendësuan me rosat Peking. Rosat Peking japin më shumë mish, sidoqoftë ato duhet të hanë ushqim më të mirë. Rosat faroeze ekzistojnë në një varietet të gjerë ngjyrash: - e egër, e bardhë, e zezë me gjoks të bardhë. Rosat faroe janë nje racë shumë e rrezikuar. Më pak se 2000 rosa mbeten në Ishujt Faroe.
foto Rosa faroeze

Rosa faroeze

Rosa faroeze

Ngjyra e pendës shumë ngjyrëshe

Pesha
rosak 2 kg
rosë 1,8 kg

Vendi i origjinës Ishujt Faroe

Tufat 60 vezët

Pesha e vezës 50 g

Ngjyra e vezës e bardhë

Përdorimi mishi

Madhësia e rrethit
rosak 15 mm
rosë 15 mm

Fotot

foto Rosa faroeze
Rosa faroeze
foto Rosa faroeze
Rosa faroeze
foto Rosa faroeze
Rosa faroeze

Copyright © Enciklopedia e Racave të Pulave, 2011–2019. All rights reserved.
Harta e faqes – Lista e të gjitha racave të pulave
Ndryshimet e fundit: 11. tetor 2019