Енциклопедија на раси на живина > Патки > Џуџеста патка

Џуџеста патка Facebook Twitter LinkedIn

Опис на расите

Џуџестата патка е прилично стара раса на патки. Така што конкретното потекло им останува непознато. Се мисли дека се увезени од Азија во Холандија. Во Холандија и Британија овие патки или патки за мамка се користеле за големи замки за дивите птици и намерно ги чувале за кога ќе бидат гласни да ги привлечат дивите патки во замката. Денес овие патки се чуваат само како украсна раса. Џуџестите патки се лесни за одржување, но се многу гласни и зборлести, така што не се препорачуваат за луѓе кои сакаат тишина во дворот.

Џуџеста патка

Боја на перјата повеќебојни + со кикиришка

Тежина
патор 1 kg
патка 0,9 kg

Земја на потекло Азија - Европа ?

Носивост 30-50 јајца

Тежина на јајца 40 g

Боја на јајца бело

Употреба одгледување како хоби

Величина на прстен
патор 11 mm
патка 11 mm

Фото-галерија


Регистрирање на листата со адреси

Вашата адреса на е-пошта:
Држава
Јазик

Antispam:

Copyright © Енциклопедија на раси на живина, 2011–2024. Сите права се задржани.
Мапа на веб-локацијата – Листа на сите раси на живина
Последно ажурирање: 11. февруари 2024