Енциклопедија на раси на живина > Кокошки > Шведска црна кокошка

Шведска црна кокошка Facebook Twitter Google Plus LinkedIn

Опис на расите

Шведската црна кокошка ја увезле морнарите од Мозамбик во Норвешка, а подоцна и во Шведска, на половината на 17. век. Биле вкрстувани со локалните раси на кокошки, па се адаптирала на локалните посурови услови во животната средине. Денес е призната како засебна раса. Се разликува од другите раси на црни кокошки (на пр. кадакнат, кемани кокошка – ајам кемани, итн.). Ретко се чува надвор во Шведска и Норвешка.
слика Шведска црна кокошка

Шведска црна кокошка

Увоз март-април 2019: Увезуваме јајца за испилување од следниве раси.

Шведска црна кокошка

Боја на перјата црни

Тежина
петел 1,5-2 kg
кокошка 1-1,5 kg

Земја на потекло Шведска

Носивост 140 јајца

Тежина на јајца 40-45 g

Боја на јајца крем

Употреба јајце

Величина на прстен
петел 18 mm
кокошка 16 mm

Понуда за продажба

Шведска црна кокошкамарт–мајјуни–септември
1 јајце за испилување20 €не е достапна
пилене е достапнане е достапна
петелне е достапнане е достапна
кокошкане е достапнане е достапна
еден пар 1,1не е достапнане е достапна
една тројка 1,2не е достапнане е достапна

Нарачајте овде

Фото-галерија

слика Шведска црна кокошка. еден пар 1,1
Шведска црна кокошка. еден пар 1,1
слика Шведска црна кокошка. пиле
Шведска црна кокошка. пиле
слика Шведска црна кокошка. јајце
Шведска црна кокошка. јајце
слика Шведска црна кокошка. јајце
Шведска црна кокошка. јајце

Регистрирање на листата со адреси

Вашата адреса на е-пошта:
Држава
Јазик

Antispam:Copyright © Енциклопедија на раси на живина, 2011–2019. Сите права се задржани.
Мапа на веб-локацијата – Листа на сите раси на живина
Последно ажурирање: 12. јануари 2019