Енциклопедија на раси на живина > Патки > Фарска патка

Фарска патка Facebook Twitter LinkedIn

Опис на расите

Фарската патка е стара, издржлива раса. Старите фотографии од Фарските острови често покажуваат фарски патки во реките или долж брегот. До 20. век секој дом имал кокошки и патки, така што имало повеќе живина од жители на Фарските острови. Фарските патки на село ги држеле слободни, бидејќи на Фарските острови нема лисици или други грабливци. Според тоа, луѓето не мораат да ги хранат многу,бидејќи фарските патки вредно си бараат храна и можат да произведат доволно меса дури и ако луѓето слабо ги хранат. На почетокот на 20 век популацијата на фарски патки се смалила. Причината за тоа е што пред колење тежат само 1-1,3 кг. Така што независните и самохраните фарски патки се заменети со Пекиншки патки. Пекиншките патки даваат повеќе месо, меѓутоа мораат подобро да се хранат. Фарските патки ги има во најразлични бои - шарени, бели, црни со бели гради. Фарската патка е критично загрозена раса. На Фарските острови има помалку од 2000 патки.

Фарска патка

Боја на перјата повеќебојни

Тежина
патор 2 kg
патка 1,8 kg

Земја на потекло Фарски Острови

Носивост 60 јајца

Тежина на јајца 50 g

Боја на јајца бело

Употреба месо

Величина на прстен
патор 15 mm
патка 15 mm

Фото-галерија


Регистрирање на листата со адреси

Вашата адреса на е-пошта:
Држава
Јазик

Antispam:

Copyright © Енциклопедија на раси на живина, 2011–2024. Сите права се задржани.
Мапа на веб-локацијата – Листа на сите раси на живина
Последно ажурирање: 11. февруари 2024