Енциклопедија на раси на живина > Раси на гуски

Раси на гуски

1. Раси на гуски настанати од диви гуски

2. Раси на гуски настанати од спарени диви и лебедови гуски

3. Раси на гуски настанати од лебедови гуски

Раси на гуски настанати од диви гуски


Чешка гуска Померанска гуска Франконска гуска сини-шарени
Раси на гускиЗемја на потеклоУпотребаБоја на перјата
Австриска гускаАвстријамесо, перјасиви, сиви-шарени, бело
Алзашка гускаФранцијамесо, перјасиви, сиви-шарени, бело
Американска жолта гускаСоединети Американски Државимесо, перјажолти + со кикиришка
Англиска гуска со седлест грбВелика Британијамесо, перјажолти-шарени
Баварскa гускaГерманијамесо, перјасиви, сиви-шарени, бело
Баскиска гускаШпанијамесо, перјасиви
Бенковска гускаБугаријамесо, перјабело
Бреконска жолта гускаВелика Британијамесо, перјажолти
Бурбонска гускаФранцијамесо, перјабело
Венецијанска гускаИталијамесо, перјасиви-шарени
Виштинска гускаЛитванијамесо, перјабело
Германска јајценосна гускаГерманијајајце, месо, перјабело
Данска гускаДанскамесо, перјасиви, сиви-шарени
Дипхолцка гускаГерманијамесо, перјабело
Дравска гускаХрватска, Србијамесо, перјасиви, сиви-шарени
Еландска гускаШведскамесо, перјасиви-шарени
Емденска гускаГерманијамесо, перјабело
Емпордска гускаШпанијамесо, перјабело, со кикиришка
Западноенглеска гускаВелика Британијамесо, перјаразликување на половите по боја (мажјаци бели, женки – сиво-шарени) + со кикиришка
Илиска гускаКинамесо, перјасиви
Италијанска гускаИталијајајце, месо, перјабело + со кикиришка
Ландеска гускаФранцијамесо, перјасиви
Леинска гускаГерманијамесо, перјабело, сиви-шарени, сиви
Липска гускаГерманијамесо, перјабело
Ломелинска гускаИталијамесо, перјабело, сиви-шарени
Норвешка бела гускаНорвешкамесо, перјабело
Норвешка мала гускаНорвешкамесо, перјасиви-шарени
Нормандиска гускаФранцијамесо, перјаразликување на половите по боја (мажјаци бели, женки – сиво-шарени) + со кикиришка
Падска гускаИталијамесо, перјасиви
Памучна гускаСоединети Американски Државимесо, перја, контрола на тревиразликување на половите по боја (мажјаци бели, женки – сиво-шарени)
Пилгримска гускаСоединети Американски Државимесо, перјаразликување на половите по боја (мажјаци бели, женки – сиво-шарени)
Поату гускаФранцијамесо, перјабело
Поитвеинска гускаФранцијамесо, перјасиви
Померанска гускаГерманија, Полскамесо, перјасиви, сиви-шарени, бело, жолти
Рајнска гускаГерманијајајце, месо, перјабело
Севастополска гускаУкраина, Романија, Унгаријамесо, перја, одгледување како хобикадрави перја + бело, сиви-шарени, жолти,
Сканијска гускаШведскамесо, перјасиви-шарени
Словачка бела гускаСловачкамесо, перјабело
Суховска гускаСловачкамесо, перјажолти
Твентска гускаХоландијамесо, перјасиви-шарени
Тулска гускаРусијамесо, перја, борби со гускисиви, жолти
Тулуска гускаФранцијамесо, перја, одгледување како хобисиви
Туренска гускаФранцијамесо, перјабело
Унгарска гускаУнгаријамесо, перјабело
Фарска гускаФарски Островимесо, перјасиви-шарени, сини-шарени
Фламанска гускаБелгијамесо, перјасиви-шарени, бело
Франконска гускаГерманијамесо, перјасини
Целска гускаГерманијамесо, перјакафеаво
Чешка гускаЧешкамесо, перјабело + со кикиришка
Шетландска гускаВелика Британијамесо, перјаразликување на половите по боја (мажјаци бели, женки – сиво-шарени)
Џавахетска гускаГрузијамесо, перјабело, сиви-шарени, сиви

Раси на гуски настанати од спарени диви и лебедови гуски

Штајнбашка гуска Холмогорска гуска
Раси на гускиЗемја на потеклоУпотребаБоја на перјата
Африканска гускаМадагаскармесокафеаво, бело, жолти, сини
Холмогорска гускаРусијамесо, перјабело, сиви-шарени, сиви
Штајнбашка гускаГерманијамесо, перја, борби со гускисини, сиви

Раси на гуски настанати од лебедови гуски

Кинеска гуска, бело Кинеска гуска, кафеаво Кинеска гуска, жолти
Раси на гускиЗемја на потеклоУпотребаБоја на перјата
Вансиска бела гускаКинамесо, перјабело
Вуганшка бакарна гускаКинамесокафеаво, бело
Вуцуншка гускаКинамесо, перјакафеаво
Каншка гускаКинамесокафеаво
Кинеска гускаКинамесо, перјакафеаво, бело
Ко гускаВиетнаммесо, перјакафеаво, бело
Куангфеншка бела гускаКинајајце, месо, перјабело
Лиенхуаска бела гускаКинамесобело
Лингсиенска бела гускаКинамесобело
Маканшка гускаКинамесокафеаво
Минпејска бела гускаКинамесо, перјабело
Пајска гускаКинајајце, месобело, кафеаво
Сечуанска бела гускаКинајајце, месо, перјабело
Сингкуоска сива гускаКинајајце, месо, перјакафеаво
Сипхуска гускаКинамесо, јајцебело, кафеаво
Тхајхуска гускаКинајајце, месо, перјабело
Фенгчхеншка сива гускаКинајајце, месо, перјакафеаво
Хуојенска гускаКинајајце, месобело
Циска гускаКинајајце, месобело
Четуншка бела гускаКинамесо, перјабело
Чтинска бела гускаКинајајце, месо, перјабело
Чханглеска гускаКинамесокафеаво
Штхоуска гускаКинамесо, перјакафеаво
Јангценгјаншка гускаКинамесожолти
Јенска гускаКинамесокафеаво
Јочианшка гускаКинамесокафеаво
Јунгкханшка сива гускаКинамесокафеаво


Ландеска гуска Померанска гуска Ландеска гуска

  Регистрирање на листата со адреси

  Вашата адреса на е-пошта:
  Држава
  Јазик

  Antispam:

  Copyright © Енциклопедија на раси на живина, 2011–2024. Сите права се задржани.
  Мапа на веб-локацијата – Листа на сите раси на живина
  Последно ажурирање: 19. април 2024