Енциклопедија на раси на живина > Патки > Ајлесбури патка

Ајлесбури патка Facebook Twitter LinkedIn

Опис на расите

Ајлесбури патката е прилично голема раса на патки, со добро развиен граден мускул. Потеклото на ајлесбури патката не е познато, но од 1690-тите овие патки се размножиле во Ајлесбурија во Англија. Пред 18. век, обичната патка во Англија била припитомена од дивите патки. Ајлесбури патката станала популарна поради белите перја кои се користеле за полнење јоргани. Оваа патка има чисто, бело перје, розев клун и светлопортокалови нозе и стапала. Ајлесбури патките почнуваат да несат јајца во ноември. Патчињата се гојат брзо и до 8 недели по испилувањето, тежат и до 2,3 килограми, доволно големи се за да јадат, но и покрај тоа млади, и многу нежни. Според тоа, нивното месо во продавниците пристигнува во февруари, по завршувањето на сезоната на лов, но пред да дојдат малите патчиња за продажба. Уште една раса на патки која се гои поради месото е руанска патка, која положува јајца од февруари и потребни ѝ се шест месеци да порасне доволно голема за да може да се јаде. Така, Ајлесбурите патки најмногу се продаваат во пролет и лето, а руанските патки во есен и зима. Пекиншката патка е увезена во Британија во 1873 година. Пекиншката патка е слична на ајлесбури патката, бела е со портокалов клун и нозе, со исправен став. Иако нема толку деликатен вкус како ајлесбури патката, пекиншката патка е отпорна и произведува повеќе јајца, побрзо се гои, и приближно е иста големина како ајлесбури за 8 недели. Од оваа причина, ајлесбури патката е загрозена раса.
слика Ајлесбури патка

Ајлесбури патка

Ајлесбури патка

Боја на перјата бело

Тежина
патор 5 kg
патка 4,5 kg

Земја на потекло Велика Британија

Носивост 40-120 јајца

Тежина на јајца 65-80 g

Боја на јајца бело

Употреба месо

Величина на прстен
патор 20 mm
патка 20 mm

Фото-галерија

слика Ајлесбури патка, патор
Ајлесбури патка, патор
слика Ајлесбури патка, патор
Ајлесбури патка, патор
слика Ајлесбури патка, патка
Ајлесбури патка, патка
слика Ајлесбури патка, еден пар 1,1
Ајлесбури патка, еден пар 1,1
слика Ајлесбури патка, еден пар 1,1
Ајлесбури патка, еден пар 1,1

Регистрирање на листата со адреси

Вашата адреса на е-пошта:
Држава
Јазик

Antispam:

Copyright © Енциклопедија на раси на живина, 2011–2024. Сите права се задржани.
Мапа на веб-локацијата – Листа на сите раси на живина
Последно ажурирање: 11. февруари 2024